Utflykt med Smalspåret i maj 2019

13 maj

Lördagen den 11:e maj samlades 45 deltagare för en resa med Smalspåret. Resan gick de tre milen mellan Västervik och Ankarsrum.

Sanling på stationen i Västervik inför avfärden mot AnkarsrumDeltagarna framför rälsbussen före avfärd

Framme i Ankarsrum mötte guiden Donald och ledde rundvandringen i Bruksparken. Han berättade intressanta händelser ur Bruksparkens historia bl. om ett flertal kungabesök och om familjen de Marés tid som ägare till bruket.

Guiden Donald Öfverberg berättar i parken

Bruksmuséet Aktiveums lokaler hade iordningsställts av hembygdsföreningen. Där visades en mängd föremål ur Ankarsrums Bruks produktion. Ett stort antal spisar och kaminer tillsammans med andra välkända gjutjärnsföremål. Många besökare fick en nostalgikick vid åsynen av föremål som kändes igen från barndomen. Efter gjutjärnsepoken tillverkades emaljerade föremål och muséet hade en stor samling av bl.a. emaljerade skyltar. Även olika exemplar av den välkända "assistenten" som började tillverkas i mitten av 1940-talet och fortfarande nyproduceras visades. Det mest unika föremålet var ett kylskåp som enligt guiden var ett av de första som tillverkats i världen. Kylskåpet var inte tillverkat i Ankarsrum, däremot den emaljerade inredningen. Skåpet hade funnits i herrgården i Ankarsrum och därifrån skänkts till hembygdsföreningen.

Aktiveum i Ankarsrum

Efter rundvandringen serverades lunch i stationshuset i Ankarsrum. På menyn stod exotisk planka som serverades av smalspårspersonalen med hjälp av Lars Olsson, välkänd av de flesta oskarshamnare.

Därefter anträddes hemresan, först med rälsbuss till Västervik och därefter med buss till Oskarshamn. Dagen hade bjudit på både vackra naturupplevelser och intressant museibesök, allt i en strålande majsol..

Bruksparken i Ankaarsrum

Den vackra Bruksparken

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem